Správný číšník
Je to jedno z povolání, k jehož vykonávání nepotřebujete absolvovat žádnou školu. Můžete, ale vezmou Vás i bez ní. Je po nich totiž stále velká poptávka. Hlavně v letní sezóně, kdy jsou otevřené zahrádky nebo v zimní na horách, potkáte spoustu studentů a dalších lidí, kteří si tímto povoláním krátkodobě přivydělávají. Placené sice není zrovna dobře, ale můžete si přivydělat na spropitném. A to ne málo. Ale musíte na to mít.
Nejlepší číšník, jakého jsem zatím potkala, právě vůbec číšníkem nebyl. Ale šlo mu to od ruky skvěle. Byl rychlý, komunikoval, sem tam hodil vtípek nebo lichotku a přání uměl tak nějak vyčíst z očí. Bílá košile, černé kalhoty. Člověk utratil mnohdy mnohem více, než chtěl. Ať již obsluhoval ve vlaku, v restauraci nebo v hospodě. A bylo nás hodně, co si ho pochvalovali.
Jaký má tedy správný číšník být?
· Ochotný
· Usměvavý
· Vtipný
· Rychlý
· Loajální
· Upravený
· Pracovitý
· Komunikativní, atd., atd.…
Bylo by toho hodně, co se dá vyjmenovat. Často se říká, že restauraci dělá kuchař. Dle mého ji stejným dílem dělá číšník. Pokud zrovna nemá kuchař svůj den a já jsem velmi spokojená s obsluhou, tak dokážu přimhouřit oči a přijdu ráda znovu (zkusit štěstí s kuchařem). Pokud dostanu skvělé jídlo, ale je mizerná obsluha, už mě tam neuvidí. Nejhorší jsou drahé restaurace, které si hrají na vysokou úroveň, ale mají nekvalitní personál. Ten se tváří otráveně, dělá chyby v objednávce, neumí doporučit víno ke konkrétnímu jídlu nebo doporučit nějakou specialitu. Na to by si majitelé restaurací měli dávat velký pozor. Číšníka nedělá škola, ani oblečení, ale jeho chování a charakter.
Vedle ve vsi je rodinná hospůdka, kde mají stále plno. Obsluhuje tam příjemný mladík a spousta cyklistů se tam v létě ráda zastaví. V zimě si tam vyšlápneme občas přes les. Má vždy bílou košili a černé kalhoty. Tenhle stejnokroj k tomuto povolání tak nějak patří a líbí se mi, že ho takto na vsi dodržuje. Když člověk neví, co si dát, hned něco nadhodí a doporučí. Rádi mu necháváme spropitné. Prostě správný číšník.