Co mít ve spíži než udeří zima

Léto a podzim jsou ideálním obdobím, které je potřeba využít k tomu, abychom doplnily zásoby ve spíži, především tím, co vytvoříme doma v kuchyni sami. Pusťte se do tvorby domácích produktů, které v zimě opravdu oceníte.

1. Marmelády, džemy a želé

Marmelády, džemy a želé jsou stálicemi v naší spíži. Především marmeláda je něco, co nám nesmí chybět. Vyrobit ji není těžké, potřebujete jen ovoce, cukr a želírovací přípravek. A samozřejmě i sklenice a víčka. V naší spíži nesmí chybět jahodová, meruňková, broskvová, rybízová, malinová… Přidejte si tu vaši. Pokud máte přebytky jablek, pak můžete vyrobit i netradiční jablečnou, třeba se skořicí, badyánem a vanilkou. Skvělá je třeba i švestková s perníkovým kořením, která se skvěle hodí na bramborové lokše, nebo perník.

zavařeniny

2. Povidla

Povidla jsou další položkou, která by nám ve spíži neměla chybět. Domácí vyrobíte jednoduše pečením v troubě, kdy se o ně nemusíte v podstatě skoro vůbec starat. O to dokonalejší budou. A nemusí jít jen o tradiční švestková povidla. Pusťte se třeba do skvělých hruškových, která určitě využijete na frgál či koláče, nebo do povidel jablečných, využitelných taktéž. Výhodou povidel je, že vydrží zavařené opravdu dlouho a jejich vůně je nezaměnitelná. Voní lehce po skořici, rumu a letním ovoci.

snídaně

3. Sušené houby a ovoce

Ovoce, které nechcete zavařit a přesto jej potřebujete zpracovat jednoduše naskládejte do sušičky a usušte, budete jej mít uchované v nádobách celou zimu, tedy pokud jej nesníte dříve. A to se klidně může stát. Takové jablečné křížaly jsou velice oblíbené u dětí a můžou být spíše odměnou místo bonbonů. Stejně tak pokud máte možnost doplňte zásoby sušených hub. Těch není nikdy dost a pokud jich roste dost, je dobré toho využít a nasušit či zamrazit jich opravdu co největší množství. Nikdy totiž nemůžete vědět, jak na tom budete příští rok a zásoby se vám můžou hodit.